Ben je niet tevreden over de plek of vorm van je huidige trap?
Of wil je een vaste trap naar zolder?

Trappen – ze zorgen zo vaak voor veel gepieker.
Dat is geen wonder.
Een trap neemt stiekem heel veel ruimte in beslag.
Meer dan je van tevoren zou denken.

Bovendien is je trap de spil van je huis (als je een woning met meer verdiepingen hebt natuurlijk).
Hij verbindt meerdere verdiepingen met elkaar.
En moet op iedere etage op een goede plek terecht komen.

Wil je je trap vervangen of verplaatsen?
Ga aan de slag met de volgende 5 tips.

 

1 – Reserveer voldoende ruimte voor je trap

Om erachter te komen hoeveel ruimte je nodig hebt voor je trap ga je uit van de hoogte die je moet overbruggen. Na wat rekenwerk volgt de totale afmeting. Zo doe je het: Deel de hoogte die je moet overbruggen (van bovenkant vloer onderste verdieping tot bovenkant vloer bovenste verdieping) door de hoogte van de gewenste trede, ook wel de optrede. Houd voor het gemak een maat aan van 19 cm.. De uitkomst van deze som is het aantal ‘optreden’. Het aantal aantreden, de horizontale delen van de trap, is het aantal optreden min één. Vermenigvuldig nu deze uitkomst met 25 cm. voor een normale huistrap. De uitkomst is de totale lengte van de trap (in centimeters). De breedte van een trap hangt af van je huis. In kleinere, oude panden zijn de trappen smaller dan in nieuwbouw-panden. Sluit met je nieuwe trap aan op de andere trappen in huis. Wil je een ‘relaxte’ breedte? Kies dan voor een afmeting van 90 centimeter.

2 – Houd er rekening mee dat je op de trap kan komen!

Het klinkt misschien heel logisch. Maar toch zie ik dit zo vaak mis gaan! Veel (ver)bouwers realiseren zich niet dat een trap veel ruimte in beslag neemt. Maar niet alleen de trap zelf slokt veel oppervlak van je woning op. Ook moet je beneden én boven voldoende ruimte reserveren om de trap op en af te komen. Reserveer vóór de trap een ruimte van 90 bij 90 centimeter om bij de trap te kunnen komen. Dit doe je ook op de bovenliggende verdieping. Vergeet ook niet om voldoende hoogte te reserveren boven je trap. Zodat je niet steeds je hoofd stoot als je naar boven loopt! In een doorsnede-tekening van je huis zie je precies waar je wel en niet voldoende hoogte hebt.  

3 – Kies de juiste vorm

Om van beneden naar boven te komen, is het ook nog eens noodzakelijk dat een trap de juiste vorm en afmeting heeft. Welke vorm past het beste in jouw huis? Dat hangt er helemaal van af. Twee verdiepingen worden met de trap met elkaar verbonden. De indeling van de begane grond en de verdieping erboven zijn daarom leidend. Dat wordt dus puzzelen om er achter te komen welke type trap voor jouw huis geschikt is. En welke plek ideaal is.  

4 – Houd rekening met de constructie van je huis

Voor een trap is een trapgat nodig; een uitsparing in de vloer.
Wil je je trap verplaatsen, dan ontkom je er niet aan: er zal een nieuw trapgat gemaakt moeten worden.
Bij de ene vloer gaat dat makkelijker dan bij de andere.

Heb je een verdiepingsvloer met een constructie van houten balken, dan kan er tussen de balken vrij eenvoudig een nieuw gat gemaakt worden.
Laat dit natuurlijk wel over aan een vakman die weet wat hij doet!

Is je vloer van beton?
Dan kan het wat lastiger worden.
Niet alleen het uitvrezen is een zwaardere klus.
Maar ook aan de plek zitten meer (constructieve) haken en ogen.
Laat je daarom goed informeren door een aannemer en/of constructeur.

 

5 – Materialen kiezen

Trappen zijn in verschillende materialen verkrijgbaar. Houten trappen zijn bij verbouwingen nog steeds het meest gangbaar. Ze zijn vrij eenvoudig te maken en goed aan te passen aan de plek. Maar ook stalen constructies, glazen treden en betonnen trappen zijn geen uitzondering. Vooral als jouw trap de eye-catcher in huis wordt is het zeker de moeite waard om creatief om te gaan met vorm en materialen. Ga eens op zoek naar inspiratie, bijvoorbeeld op Pinterest! Er is vaak meer mogelijk dan je denkt.  

Kortom…

Een trap neemt in je woning meer ruimte in beslag dan je van tevoren denkt. Bovendien is een trap enorm belangrijk voor de logistiek in je huis. Laat de beslissing over de plaats en vorm van een trap daarom niet tot het laatste moment wachten. Het is één van de belangrijkste onderdelen van een goed functionerend huis. Wees daarop voorbereid. Zodat jij na je verbouwing fluitend de trap op stapt.  

P.S. WIL JE DIRECT AAN DE SLAG MET JE VERBOUWINGSPLANNEN?

Het inspirerende GRATIS werkboek Jouw Droomhuis in Beeld helpt je jouw wensen om te zetten naar een concreet plan voor je verbouwing. In 3 inspirerende stappen heb jij precies op een rij waaraan jouw ideale huis moet voldoen. Zo zet je direct de eerste stap op weg naar je droomhuis. De perfecte basis voor je verbouwing, toch? Bestel hem hier direct! gratis werkboek 3d Je ontvangt de link direct na bevestiging in je mailbox. Als bonus ontvang je het e-zine Verbouwingstips en woonideeën. Vol inspiratie en praktische tips voor een geslaagde verbouwing. Helemaal gratis en vrijblijvend. Veel plezier er mee!